Meyve Suyu Bileşenleri Vücuda Yarar Sağlıyor

Meyve Suyu Bileşenleri Vücuda Yarar Sağlıyor

Hohenheim Üniversitesi’nde, gıda teknolojisi alanında uzmanlaşan Doktor Julian Aschoff’un gerçekleştirdiği çalışmalar, yüzde 100 meyve sularındaki gıda bileşenlerinin, vücutta emilimi konusuna odaklanıyor.

Günümüzde risk seviyesi artan diyabet, kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi hastalıklardan korunmada, A, C, E vitaminleri ve bitkisel metobilitlerin olumlu etkileri tüm dünyada kabul görüyor; toplum sağlığı kampanyalarında bunlar için iyi bir kaynak olan meyve, sebze ve meyve sularının tüketimi vurgulanıyor.

Diğer yandan, yararlı bileşenlerin vücut tarafından emilimi farklı şekilde gerçekleşebiliyor. Örneğin, havuçta yüksek miktarda bulunan A vitamini, yağ içerisinde çözünen bir bileşen olduğu için, vitamin alımı için havucun az miktarda yağ ile birlikte tüketilmesi gerekiyor.

Aynı şekilde, yararlı gıda bileşeni almak için meyvenin mi, yoksa yüzde 100 meyve sularının mı daha etkili olduğu, bilimsel araştırmalara konu oluyor. Hohenheim Üniversitesi’nde, gıda teknolojisi alanında uzmanlaşan Doktor Julian Aschoff’un gerçekleştirdiği çalışmalar, bu konuda ilginç bilimsel gerçeklere ışık tutuyor.

Koruyucu katkı maddesi içermeyen yüzde 100 meyve sularının raf ömrü, steril ortamda ısıtma ve soğutma olarak özetlenebilecek pastörizasyon yöntemi ile sağlanıyor. Laboratuvar çalışmaları, pastörize edilmiş yüzde 100 portakal suyunda C vitamini, karotenoidler ve flavanoidler gibi yararlı bileşenlerde bir miktar azalma olduğunu gösteriyor. Ancak, yüzde 100 meyve sularında bazı gıda bileşenlerinin vücutta emilim oranı, meyveye oranla birkaç kat daha fazla olabiliyor.

İnsanlarda karotenoid seviyelerine bakan bir çalışma, bu gelişmiş biyoyararlanımın iki kat yüksek kan konsantrasyonlarına dönüştüğünü doğruluyor. Bir diğer araştırmanın sonuçları ise, hesperetin ve naringin gibi flavanoidlerin, meyvede 2 kat daha fazla olmasına karşın; yüzde 100 meyve suyu ve meyve tüketimi sonrası emilebilir miktarlarının aynı olduğu gerçekleştiğine işaret ediyor.

Laboratuvar araştırmalarına göre pastörizasyon işlemi, C vitamininde az miktarda azalmaya neden olabiliyor; ancak diğer taraftan yaralı biyo aktif bileşenlerin vücutta daha iyi emilimini sağlıyor. Meyve suyu üretimi sırasındaki sıkma işlemi, meyve hücrelerin duvarlarını patlatıp daha fazla karotenoidin serbest kalmasını sağlıyor, pastörizasyon aşamasındaki ısıtma ise, bitki hücrelerinin daha fazla karotenoid salmasına neden oluyor.

Günde bir bardak yüzde 100 portakal suyu tüketimi, kan şekeri üzerinde minimal etki yaparken; yüksek oranda C vitamini, karotenoid ve flavanoid alımıyla yarar sağlıyor.

© 2016 Meyve Suyu Endüstrisi Derneği | Tüm Hakları Saklıdır